Huidige bevindingen uit studies naar krachttraining wijzen zelfs op een laag risico op blessures bij jongeren die de voor hun leeftijd geschikte trainingsrichtlijnen volgen. In de overgrote meerderheid van de gepubliceerde rapporten zijn geen openlijke klinische blessures gemeld tijdens krachttraining.
Een tweede zorg is de impact op de groei, veroorzaakt door schade aan het kraakbeen. Kraakbeen bevindt zich op 3 hoofdlocaties in het lichaam van een groeiend kind: de groeischijven nabij de uiteinden van de lange botten, het kraakbeen aan de gewrichtsoppervlakken (gewrichtskraakbeen) en de punten waarop de grote pezen zich hechten aan de botten.
In enkele casusrapporten die in de jaren 70 en 80 werden gepubliceerd, werd schade aan het groeikraakbeen vastgesteld tijdens de jeugd. De meeste van deze blessures waren wederom te wijten aan een foute techniek, maximale lifts of gebrek aan gekwalificeerd toezicht door volwassenen.
Tot op heden is er geen schade aan het groeikraakbeen gerapporteerd in een prospectieve studie omtrent krachttraining bij jongeren. Verder zijn er geen aanwijzingen dat krachttraining de groei negatief zal beïnvloeden. Sterker nog kan de jeugd zelfs het geschikte moment zijn om botmassa op te bouwen en de botstructuur te verbeteren door deel te nemen aan gewichtsdragende fysieke activiteiten.
Voordelen van krachttraining
Er zijn veel gezondheids- en fitnessvoordelen verbonden aan regelmatige fysieke activiteit bij jongeren. Gewone fysieke activiteit is niet alleen essentieel voor normale groei en ontwikkeling, maar ook deelname aan voor de leeftijd geschikte fitnessprogramma's kan het fysieke en psychosociale welzijn van jongeren verbeteren.
Cardiovasculaire risicofactoren verbeteren
Omwille van de groeiende hoeveelheid jongeren met overgewicht en obesitas en de bijbehorende gezondheidsgerelateerde zorgen heeft de invloed van krachttraining op de metabolische gezondheid en lichaamssamenstelling van jongeren met overtollig lichaamsvet meer aandacht gekregen.
Hoewel zwaarlijvige jongeren vaak worden aangemoedigd om deel te nemen aan aerobe activiteiten, belemmert overtollig lichaamsgewicht de uitvoering van gewichtsdragende fysieke activiteiten zoals joggen en verhoogt het het risico op overbelasting en blessures. Bovendien hebben zwaarlijvige jongeren vaak niet de motorische vaardigheden en het zelfvertrouwen om fysiek actief te zijn, en kunnen ze lange periodes van aerobe oefeningen als saai of ongemakkelijk ervaren.
Steeds meer wordt gesuggereerd dat krachttraining gezondheidsvoordelen kan bieden aan zwaarlijvige jongeren. Zij genieten namelijk sneller van krachttraining, omdat het wordt gekenmerkt door korte perioden van fysieke activiteit afgewisseld met korte rustperioden tussen sets en oefeningen, wat meer consistent is met hoe jongeren bewegen en spelen.
Verschillende onderzoeken hebben gunstige veranderingen in lichaamssamenstelling gemeld bij kinderen en adolescenten die zwaarlijvig waren of een risico liepen op obesitas na deelname aan een krachttrainingsprogramma of een circuitgewichtstraining (combinatie van aerobe en weerstandstraining)
Gezondheid van de botten
Ondanks de traditionele angst dat krachttraining schadelijk zou zijn voor het onvolgroeide skelet van jongeren, suggereren de huidige waarnemingen dat de jeugd en puberteit het geschikte moment kunnen zijn voor botopbouw ten gevolge van de trek- en drukkrachten tijdens krachttraining. Het is zelfs zo dat fysieke activiteit met gewichtsbelasting essentieel is voor normale botvorming en groei. Als leeftijdsgebonden richtlijnen voor krachttraining worden gevolgd en als voedingsaanbevelingen worden nageleefd, kan regelmatige deelname aan een krachttrainingsprogramma de botdichtheid verhogen. Bovendien is er geen schadelijk effect van krachttraining op de lineaire groei bij kinderen en jongvolwassenen.